Corona maatregelen

Laatste update: 02-05-2022

Vanaf 23 maart 2022 zijn de landelijke coronamaatregelen losgelaten. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor de geldende maatregelen binnen de kraamzorg.

Nog steeds heeft het coronavirus impact op de zorgverlening. Echter, dit proberen we zoveel mogelijk te beperken door onze kraamverzorgenden veilig de zorg te laten geven. We volgen de landelijke richtlijnen van de RIVM, de GGD en de Brancheorganisatie BO Geboortezorg. Onze kraamverzorgenden hebben toegang tot deze richtlijnen via het intranet van Livia. Wanneer de richtlijnen veranderen, zullen onze kraamverzorgenden hiervan direct op de hoogte worden gebracht.

Kraamzorg

Livia Kraamzorg levert gewoon kraamzorg in de kraamtijd en bij bevallingen thuis of in het ziekenhuis. Helaas kunnen wij niet voorkomen dat het virus soms effect heeft op de zorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid dat de kraamverzorgende tijdens de zorg gewisseld moet worden. Voor onze kraamverzorgende bij jullie start in zorg, wordt met jullie besproken of er klachten zijn die kunnen wijzen op Corona.

Mocht één van onze kraamverzorgenden besmet zijn met het virus of als er een verdenking is op een besmetting, dan wordt zij niet ingezet in de zorg. Ook kun je in de kraamweek ondervinden dat zij geen hand geeft ter begroeting of afscheid en dat zij (nog) vaker haar handen gaat wassen. Onze kraamverzorgende houdt zoveel mogelijk rekening met de huidige richtlijnen en gebruikt extra beschermende middelen als de situatie daar om vraagt. Tevens houdt zij de voorgeschreven afstand in acht die door de RIVM wordt geadviseerd.

Wanneer er klachten zijn als verkoudheid, hoesten of koorts in het kraambed, dan willen we je vragen om dit ook te melden bij ons en de verloskundige. Direct contact opnemen met de GGD voor een test afspraak is noodzakelijk. De kraamverzorgende zal bespreken op welke manier de zorg gegeven kan worden, totdat de testuitslag bekend is.

Intakes

Als je in verwachting bent van je eerste kindje, dan zal één van onze kraamconsulenten vanaf mei weer bij je thuis komen voor een persoonlijk intakegesprek. Ben je in verwachting van een volgend kindje, dan zal de intake plaatsvinden via videobellen. Mocht je het om welke reden dan ook liever vanuit huis doen, geef het dan bij ons aan. In overleg is dit mogelijk.

Kraambezoek

Nog steeds zorgt het virus voor een groot besmettingsrisico met capaciteitsproblemen als mogelijk gevolg. Daarom willen we je vragen om tijdens de aanwezigheid van de kraamverzorgende het aantal bezoekers te beperken. Hiermee willen we proberen te voorkomen dat jouw gezin en onze kraamverzorgenden veel verschillenden contacten hebben, wat het risico op besmetting mogelijk vergroot. Bij de start van de kraamzorg zal onze kraamverzorgende de mogelijkheden met betrekking tot bezoek met je bespreken.

Beschermingsmiddelen tijdens de zorg

Onze kraamverzorgenden leveren noodzakelijke zorg in meerdere gezinnen. Daarom adviseren wij onze kraamverzorgenden een mondkapje te dragen als zij zorg verleent binnen de 1,5 meter.

Borstvoeding

Wij kunnen ons voorstellen dat er nog vragen zijn wat betreft de combinatie borstvoeding en corona.

Ben je op dit moment mogelijk besmet met het coronavirus en zoek je hier meer informatie over? Kijk dan op de website van het RIVM: klik hier.

Algemene informatie over het geven van borstvoeding of flesvoeding, vind je op de site van het voedingscentrum: klik hier.

Leerlingen

De kraamverzorgenden in opleiding en de werkbegeleiders van Livia Kraamzorg werken volgens landelijke richtlijnen. Tijdens het intakegesprek zal er met jou besproken worden of je openstaat voor een kraamverzorgende in opleiding en haar werkbegeleider.

Basisregels

Hieronder nog even de basisregels vanuit het RIVM.

  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
  • Laat je bij klachten direct testen
  • Zorg voor frisse lucht
  • Houd 1,5 meter afstand

Meer informatie kan je vinden in onze Q&A.

Heb je nog vragen of wil je graag iets met ons overleggen? Uiteraard kun je dan contact met ons opnemen.

Livia Kraamzorg is 24/7 bereikbaar