Corona maatregelen

Helaas hebben we in Nederland allemaal te maken met de gevolgen van het coronavirus. Livia Kraamzorg levert gewoon kraamzorg. Uiteraard hebben wij wel maatregelen getroffen om er alles aan te doen de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Uiteraard volgen wij de adviezen van het RIVM en de GDD. We houden deze adviezen nauwlettend in de gaten zodat we onze medewerkers op tijd kunnen informeren. We begrijpen dat informatie in deze periode ontzettend belangrijk is. Daarom hebben we alle informatie verzameld in onderstaande documenten:

Informatie aangaande intakes:

Gezien de aanvullende maatregelen rondom COVID-19 zal de intake in de vorm van een telefoongesprek plaats vinden, deze maatregel wordt in ieder geval ingezet tot en met 30 april.

Staat er al een huisbezoek gepland? Dan heb je als het goed is een mail gehad. De afspraak die je al hebt staan wordt automatisch omgezet in een telefonische intake. We houden in principe dezelfde datum en tijd aan.

We vinden het jammer om nu niet persoonlijk op bezoek te komen. Dat doen we normaal graag. We gaan er vanuit dat je hier begrip voor hebt.

COVID-19 en borstvoeding

La Leche League geeft de volgende informatie over COVID-19 en borstvoeding;

Het nieuwe coronavirus zorgt in Nederland voor steeds meer besmettingen. Dit roept vanzelfsprekend vragen op bij moeders die borstvoeding geven. Er is nog niet veel bekend over het virus.

Eén van de grote voordelen van borstvoeding is dat het op verschillende manieren bescherming biedt tegen luchtweginfecties. Moeders die zijn blootgesteld aan het virus gaan antistoffen en andere immuun-factoren aanmaken die via de moedermelk aan de baby worden doorgegeven. Hierdoor is er minder kans dat de baby ziek wordt.

Als een moeder of een ander gezinslid besmet raakt met het Coronavirus, is er een hele grote kans dat de baby ook al is blootgesteld aan het virus. De gezinsleden zijn namelijk al besmettelijk vóórdat ze symptomen beginnen te krijgen. Juist omdat de baby waarschijnlijk al blootgesteld is aan het virus, is het héél belangrijk om de borstvoeding niet te onderbreken. De immunologische bestanddelen in de moedermelk helpen te voorkomen dat de baby ziek wordt en ondersteunen zijn immuunsysteem.

Bij een besmetting in het gezin is het niet nodig om de borstvoeding te onderbreken, of om moeder en baby van elkaar te scheiden. Als een baby geen borstvoeding krijgt, krijgt het ook de beschermende stoffen niet meer. Verder kan het (tijdelijk) onderbreken van borstvoeding mogelijk enige stress opleveren, zowel praktisch als emotioneel.

Mochten moeder en baby toch gescheiden worden, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname, dan kan moeder geholpen worden om haar melkproductie in stand te houden door af te kolven. Acuut stoppen met borstvoeding verhoogt het risico op borstontsteking. Om besmetting te voorkómen is het belangrijk om goede hygiëne te handhaven, zoals handen wassen en mogelijk dragen van een beschermend mondkapje.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verstrekt op hun website richtlijnen en andere informatie over het coronavirus in verschillende talen. UNICEF geeft ook informatie over het geven van borstvoeding tijdens een COVID-19 infectie.

In Nederland is informatie te vinden via de websites van de overheid en het RIVM.

 

Bronnen:
https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know
www.llli.org/coronavirus/
https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus

Livia Kraamzorg is 24/7 bereikbaar