Over de bevalling

De afgelopen maanden droeg je je kindje overal naartoe. En voelde je precies wanneer je kindje sliep of de beentjes speels bewoog. Natuurlijk ben je ontzettend benieuwd hoe je kindje eruit ziet, hoe het beweegt en klinkt. Lijkt het op mama of papa? Zodra de bevalling begint komt dat moment steeds dichterbij. En dat kan best wel een beetje spannend zijn; dat begrijpen we. Daarom begeleidt onze ervaren kraamverzorgende je zo goed mogelijk. Van bevalling tot en met kraamtijd. Zo kan je straks helemaal zelfstandig en zelfverzekerd voor je kindje zorgen.

Wat doet een kraamverzorgende?

Onze kraamverzorgende staat altijd voor je klaar, op welk tijdstip dan ook. Heb je tijdens je bevalling toch wat extra ondersteuning nodig of vind je het gewoon fijn als je kraamverzorgende er alvast is? Onze kraamverzorgende kan gewoon eerder komen. Doordat we in een kleine regio werken, kent zij de verloskundige al en zijn ze op elkaar ingespeeld. Wel zo fijn. Samen werken we volgens het pijnprotocol, dat met verloskundigen en het ziekenhuis is opgesteld. Het bewijs dat we er alles aan doen om jou zo ontspannen mogelijk te laten bevallen.

Doordat we in een kleine regio werken, werken ze vaak met elkaar en zijn op elkaar ingespeeld.

De taken van een kraamverzorgende zijn onder anderen:

 • Medische controles uitvoeren bij moeder en kind;
 • Verzorgen van je kindje én jou leren hoe je dit zelf doet;
 • Je leren over de Dunstan Babytaal;
 • Je begeleiden bij (borst)voeding;
 • Huishoudelijke ondersteuning;
 • Een luisterend oor bieden en je advies geven in de soms hectische kraamtijd;
 • Ondersteunen met huishoudelijke taken;
 • Klaarstaan voor andere gezinsleden;
 • Overdracht voorbereiden Jeugdgezondheidszorg, consultatiebureau.

VIP-begeleiding

Onze kraamverzorgende ondersteunt je al vanaf de allereerste vier centimeters ontsluiting (normaal vanaf 7 centimeter). Zo weet jij zeker dat je altijd kunt rekenen op de expertise van onze kraamverzorgenden. Uit onze ervaring blijkt dat deze begeleiding zorgt voor nóg minder stress en pijn tijdens het bevallen. Wij noemen dit ook wel de VIP-begeleiding: Vervroegde inzet partusassistentie. De voordelen?

 • Meer rust en vertrouwen in jezelf
 • Snellere bevalling: gemiddeld 2 uur korter (uit onderzoek)
 • Jij hebt minder snel behoefte aan pijnmedicatie

Meer begeleiding of hulp nodig? Lees hierover verder bij Extra zorg.

Rommelmelding

Geef ons een seintje als de bevalling is begonnen, dan ben je er zeker van dat we op tijd aanwezig zijn om jou de beste ondersteuning te geven. Wanneer je moet bellen? Lees hiervoor bij thuisbevalling of ziekenhuisbevalling. 

Tip: koffer klaar voor de bevalling

Zorg voor je bevalling dat er een vluchtkoffer klaar staat. Ook als je van plan bent thuis te bevallen. Er kunnen namelijk complicaties optreden. Het is dan belangrijk om á la minuut naar het ziekenhuis te kunnen. Zorg dus dat je vluchtkoffer rond week 37 klaarstaat. Vind hier de checklist voor je vluchtkoffer

Livia Kraamzorg is 24/7 bereikbaar

Heb je veel vragen over jouw kraamtijd?

Bekijk eens onze 'veelgestelde vragen' pagina!

Naar de FAQ