Veelgestelde vragen

Logisch dat je bomvol vragen zit. Je zwangerschap is ook een tijd waar zoveel onderwerpen op je pad komen. Wij hebben de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet. Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons dan even een berichtje

Wij hebben speciaal voor dit onderwerp een aparte pagina op de website ingericht. Je bekijkt deze pagina hier.

Je kunt je al voor kraamzorg aanmelden als je de eerste echo hebt gehad. Meld je in ieder geval aan tussen de 12 en 16 weken. Zo kunnen we je op tijd de zorg geven die je nodig hebt. Meld je hier aan.

Graag rechtstreeks. Het is wel belangrijk om bij je verzekeraar na te gaan of zij ook een aanmelding van jou willen ontvangen. Meld je hier aan.

Zwanger zijn is best zwaar voor je lichaam. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het minder zwaar te maken. Denk aan zwangerschapsgym en zwanger en bewegen. Maar ook gewoon door zelf voldoende te bewegen. Last van je rug? Vraag je partner of hij je rug eens wil masseren.

Je mag ons op elk moment bellen. Twijfel je ergens aan of zou je het fijn vinden als we eerder komen? Trek dan aan de bel. Dat geldt ook voor de verloskundige. Zij hebben liever dat je te veel belt dan te weinig.

Dat klopt. Als je een nacht in het ziekenhuis blijft, gaan er altijd uren van de kraamzorg af.  Zes uur per nacht als je borstvoeding wilt geven en 5,5 uur per nacht als je flesvoeding wilt geven. Dat staat los van de vraag wie er bij de bevalling aanwezig is.

Kraamzorg valt onder de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico, maar wel een eigen bijdrage van €4,60 per uur (2019). Het aantal uren waarop je recht hebt, is wettelijk vastgelegd in het landelijk Indicatieprotocol (LIP). Ben je van plan borstvoeding te geven? Dan heb je recht op 49 uur kraamzorg. Geef je flesvoeding, dan is dat 45 uur. Deze zorg wordt verdeeld over acht dagen. Ook is het mogelijk om voor 3 uur kraamzorg per dag te kiezen. Dan kies je voor 3 uur x 8 dagen = 24 uur.

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, kunnen er kraamuren afgaan. Denk aan een opname in het ziekenhuis, thuiswonend, enzovoort. Of er komen extra uren bij, door bijvoorbeeld complicaties. We bespreken deze situaties tijdens het intakegesprek met je.

Jezelf inschrijven voor kraamzorg van Livia doe je eenvoudig via ons aanmeldformulier. Wij nemen vervolgens per mail contact met je op. Uiteraard kan je jezelf ook telefonisch aanmelden.

Het is verstandig om vanaf het eerste trimester van je zwangerschap al te starten met het regelen van alle zaken. Van het aanmelden voor je kraamzorg tot het inpakken van je vluchtkoffer. Wat je precies nodig hebt? Lees daarvoor Zwangerschap in drie trimesters.

Van rompertjes tot je bed op de juiste hoogte. Of van kruiken tot washandjes. Goed voorbereid zijn, betekent dat er een waslijst aan zaken geregeld moeten worden. Onze uitzetlijst helpt je bij deze voorbereidingen.

Dat is wel ons streven. Want dat is wel zo fijn. Maar dat kunnen we niet garanderen. Geboortes zijn namelijk niet te plannen, waardoor ze soms allemaal tegelijk komen. En dus kan het zijn dat je twee kraamverzorgenden hebt.

Onze kraamverzorgende is er vooral om jou en je partner te ondersteunen tijdens de bevalling. Daarnaast assisteert ze de verloskundige. Je kunt de kraamverzorgende in een vroeg stadium van de bevalling al vragen te komen voor ondersteuning en begeleiding. Ze kan je helpen met de ademhaling en hoe je het prettigst ligt en perst. Ook voor je partner kan het fijn zijn dat er iemand is met de nodige ervaring.

Bij een poliklinische bevalling in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort of ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kan de kraamverzorgende mee. En je dus dezelfde begeleiding geven als thuis. Bij een poliklinische bevalling beval je onder begeleiding van je eigen verloskundige.

Nadat je bent bevallen, beginnen de kraamzorguren te tellen. De taken van onze kraamverzorgenden zijn bij volledige zorg (45-49 uur) als volgt:
– Verzorging en controle van de kraamvrouw;
– Verzorging en controle van de baby;
– Voorlichting, instructie en integratie van de baby in het gezin;
– Observeren, signaleren en rapporteren;
– Waarborgen hygiëne;
– Verzorging en/of opvang van huisgenoten;
– Huishoudelijke taken.

Daarnaast overlegt onze kraamverzorgende in de kraamtijd met jou wat je wensen zijn en waar de meeste aandacht naartoe moet. Als bijvoorbeeld blijkt dat de voeding lastig is, dan wordt dat een prioriteit. Fijn aan de volledige zorg is dan dat de kraamverzorgende je elke dag bij meerdere voedingsmomenten kan helpen.

Het minimum kraamzorgpakket is gebaseerd op het wettelijke minimum van 24 uur. Dit is bepaald in het landelijk indicatieprotocol (LIP). Die uren worden verdeeld over de eerste acht dagen na de geboorte. De taken van de kraamverzorgende zijn als volgt:
– Verzorging en controle kraamvrouw;
– Verzorging en controle baby;
– Voorlichting en instructie;
– Observeren, signaleren en rapporteren.

De focus bij deze vorm van zorg ligt specifiek op moeder en kind.

De eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt in 2022 €4,70 per uur.

Livia biedt daarnaast ook de mogelijkheid om zelf extra uren kraamzorg in te kopen. De kosten hiervoor bedragen €54,51 per uur. Bel of mail ons gerust als je hier meer informatie over wilt.

Livia Kraamzorg is 24/7 bereikbaar

Ben jij die geweldige kraamverzorgende?

Kom bij ons werken!

Bekijk vacatures