Aerosleep

Het is belangrijk dat je baby goed slaapt. Daarom adviseren wij een matrasbeschermer met ventilerende toplaag. Deze toplaag bestaat uit een niet-vochtdoorlatende laag met daarop een laag met honingraatstructuur. Ze worden veel gebruikt in wiegjes en ledikanten. Toch heerst er veel onduidelijkheid over dit product. Want kunnen baby’s nu wel of niet op hun buik slapen op zo’n matrasbeschermer? En kan een heetwaterkruik gewoon? Of hoe zit het met de temperatuur van de baby en de ventilatielaag? Wij leggen je hieronder precies alles uit.

Uit de praktijk blijkt dat het product een aantal voordelen heeft ten opzichte van een reguliere matras(beschermer):

  • Het is hygiënischer: bij spugen is de matrasbeschermer gemakkelijk wasbaar en het matras blijft schoon.
  • Als de baby heeft gespuugd zakt het braaksel in de toplaag en ligt de baby niet met zijn/haar hoofdje in de viezigheid.
  • Bij heet weer of snel zwetende kindjes is er betere ventilatie mogelijk en daardoor is het comfortabeler voor het kind.

Soms komt het voor dat de pasgeboren baby lastig op temperatuur komt door de ventilatielaag. Dit speelt echter alleen in de kraamperiode.

Baby op de buik laten slapen?

Een baby kan niet veilig op de buik slapen. Buikligging, de houding op zich, is al een risicofactor voor wiegendood. En daarnaast is niet (wetenschappelijk) aangetoond dat een baby normaal kan doorademen als het met het gezichtje tegen de ventilerende laag aan ligt. Het advies is dus: leg de baby altijd op de rug te slapen.

Heetwaterkruik op matrasbeschermer

Mag je een heetwaterkruik gebruiken op dit type matrasbeschermer? We geven het advies om alleen een kruik te gebruiken om het bedje voor te verwarmen. Zodra de baby in bed gelegd wordt, gaat de kruik eruit. De enige uitzondering hierop is in de kraamperiode. Pasgeboren baby’s hebben soms moeite om zichzelf op temperatuur te houden en dan kan de kraamverzorgende adviseren om een kruik bij de baby in bed te leggen. Het advies is dan om de kruik op de deken op een handbreedte afstand van de baby te leggen.

Let er in geval van een heetwaterkruik bovendien op, dat als er gebruik gemaakt wordt van een zeiltje, de kruik met de sluiting naar beneden, buiten het zeiltje ligt. Zo kan bij eventuele lekkage het hete water niet naar de baby toelopen. De niet-vochtdoorlatende laag, kan vergeleken worden met een zeiltje, maar bestrijkt het gehele matras. Daarom adviseren wij om geen heetwaterkruik te gebruiken op dit product. Ook dit speelt in principe alleen in de kraamperiode.

Conclusie

Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag is een veilig product. Belangrijk advies is om de baby op de rug te laten slapen. Daarnaast is gebruik in de kraamtijd, bij baby’s die moeite hebben om op temperatuur te blijven, af te raden. Enerzijds omdat de ventilerende toplaag zorgt voor afkoeling van de pasgeboren baby en anderzijds omdat het gebruik van een heetwaterkruik op een niet-vochtdoorlatende laag afgeraden wordt. Lees meer over veilig slapen hier.

Livia Kraamzorg is 24/7 bereikbaar

Ben jij die geweldige
kraamverzorgende?

Kom bij ons werken!

Bekijk vacatures