De 3 trimesters

We lopen de drie perioden door en vertellen je precies wat je per trimester moet regelen.

Eerste trimester zwangerschap: week 1 – 12

In de eerste weken groeit je bevruchte eicel uit tot een foetus van 7,4 cm, waarbij alle belangrijke organen en lichaamssystemen al op hun plaats zitten. Dankzij mini-spiertjes kan je baby steeds beter bewegen. Jij krijgt door een veranderde hormoonhuishouding last van zwangerschapskwaaltjes. Na ongeveer 11 weken bereiken de zwangerschapskwaaltjes hun hoogtepunt, daarna worden deze (voorlopig) minder erg.

Wat moet ik regelen?

  • Kraamzorg
  • Een verloskundige

Tweede trimester zwangerschap: week 12 – 27

In die tijd groeit je baby van 83 gram naar 875 gram. De ontwikkeling gaat hard. Je kindje traint als het ware allemaal vaardigheden die hij straks nodig heeft om te overleven buiten je baarmoeder. Het is de periode dat je ook bij jezelf gaat zien dat je zwanger bent, want je buik groeit gigantisch hard mee. Voor veel vrouwen is het tweede trimester de leukste fase van de zwangerschap, omdat je de baby echt gaat voelen. De kans op een miskraam is in het tweede trimester veel kleiner geworden.

Wat moet ik regelen?

  • Zorgverzekeraar én kraampakket
    Stel je zorgverzekeraar op de hoogte van je zwangerschap. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en je zorgpakket, ontvang je een kraampakket thuis. Hier zitten alle benodigdheden voor een (thuis)bevalling in.
  • Inlichten werkgever
    Licht je werkgever in en geef de zwangerschapsverklaring af.
  • Opvang/gastouder
    Ga je werken na je zwangerschapsverlof? Denk dan alvast na over de opvang.
  • Beginnen met uitzetlijst
  • Zwangerschapscursus
  • Geboortekaartjes
    Ga je zelf een ontwerp maken of kies je er één? Zorg ook dat je adressenlijst compleet is en alle enveloppen geschreven klaar liggen.

Derde trimester zwangerschap: week 27 – 42

In deze fase verviervoudigt je baby in gewicht. Niet zo vreemd dus dat je buik nu echt groot wordt. Je kindje ziet er nu niet alleen uit als een baby, maar gedraagt zich ook echt zo. De zintuigen gaan steeds beter werken. Soms gaat dit gepaard met nieuwe zwangerschapskwalen. Gelukkig weet je waar je het voor doet: je eigen kindje. Na 37 weken is je kindje “voldragen” en kan de bevalling beginnen. De uitgerekende datum geeft een indicatie wanneer je baby komt, maar slechts 5% van de moeders bevalt daadwerkelijk op deze datum. Spannend dus.

Wat moet ik regelen?

  • Intake
    Wij nemen contact met je op voor het intakegesprek. Samen bereiden we je bevalling en kraamtijd voor.
  • Vluchtkoffer
    Pak alvast je koffer of tas in. Ook wanneer je van plan bent thuis te bevallen. Mochten er dan complicaties zijn waardoor je naar het ziekenhuis moet, dan ben jij in ieder geval goed voorbereid. Bekijk hier de inpaklijst voor je vluchtkoffer.

Livia Kraamzorg is 24/7 bereikbaar

Je voorbereiden op de komst van de kleine?

We vertellen je graag meer!